Visar 27 resultat

Arkivbeskrivning
Elsa Forsgrens teckningar och målningar
Förhandsgranska utskrift Visa:

Ansikten

Sviten innehåller till största del penn- och blyertsskisser av ansikten, ev. studieskisser. I slutet av sviten flera bilder i tempera och krita. Ansiktena blir då också mer fantasifyllda, ibland till och med åt det groteska hållet.

Bilder på par

Sviten innehåller främst bilder i en blandteknik mellan tempera och penna, men det finns även en del kritteckningar och rena penn- och blyertsteckningar. Motiven visar par i olika situationer. Ett återkommande motiv är ansiktsbilder av ett eller flera par avbildade i cirklar eller blommor, ett annat är par som håller handen eller kommer varandra till mötes. Ett återkommande motiv är också att flera personer betraktar paret, många gånger med händerna uppsträckta i luften. Liknande motiv återkommer i olika teknik och färg.

Blommor

Sviten innehåller främst bilder i en blandteknik mellan tempera och penna, men det finns även en del kritteckningar och rena penteckningar. Blommotivet utförs på ett naivistiskt, nästan abstrakt sätt och samma former upprepas i olika teknik och färg.

Dans och musikmotiv

Främst penn- och blyertsteckningar, men även några i tempera och krita. Det mest återkommande motivet är skisser av en man som spelar harpa. Det finns också motiv av ett par som spelar gitarrr samt av flera personer som dansar, ibland till en musiker.

Elsa Forsgrens teckningar och målningar

  • SE S-KoB ElsaF
  • Arkiv
Samlingen innehåller teckningar och målningar av Elsa Forsgren, vilka inkom till Kungliga biblioteket tillsammans med hennes brev och anteckningar 2012. Samlingen innehåller ca 1200 teckningar och målningar på papper samt 37 oljemålningar på duk, var av 4 inramade. Samlingen innehåller även originalteckningar av andra kontsnärer, främt Elsa Forsgrens man, Thorbjörn Hallgren, och 6 tryck. Det finns en separat arkivbeskrivning för hennes brev och andra handlingar, se länk under Besläktat material.

Forsgren, Elsa

Landskap

Sviten innehåller främst bilder i en blandteknik mellan tempera och penna, men det finns även en del kritteckningar och rena penteckningar. Landskapsmotivet är naivistiskt och typen av landskaps repreteras i olika tekniker och färger. Främst återges ett landskap med ett eller två träd i förgrunden och med bergstoppar och en sjunkande sol i fonden. Det finns varianter där träden byts mot mer busklik vegitation eller av stora blommor som ramar in landskapet.

Människor

Krit- och blyertsteckningar samt akvareller föreställande människor, tex porträtt och personer i olika situationer. Här också ett antal bilder av samer.

Monster och udda figurer

Sviten innehåller mycket pennteckningar samt en hel del bilder målade med tempera och krita. I sviten finns flera olika motiv som upprepas, dels ett motiv med en stor figur med pengapåse som kastar en peng på en undergivet bedjande person, dels en stor figur med monstertänder som håller upp en liten en i en tråd och skakar pengar ur den lilla. Det finns också många motiv som visar en eller flera små figurer som konfronteras av stora, dominanta figurer och slutligen finns mer udda spökaktiga figurer, vargar som ylar mot månen och andra djurlika figurer med sylvassa tänder. Liknande motiv återkommer i olika teknik och färg.

Övrigt

Krit- och blyertsteckningar samt akvareller med varierat motiv, t ex morsdagskort, små handgjorda böcker, fantasibilder av bland annat John Blund, älvor och troll.

Ritblock

Fyra ritblock, var av ett är tomt. De andra innehåller varierade teckningar i olika teknik, som tempera, penna och blyerts. Motiven som förekommer i de enskilda bladen återkommer här.

Tryck

2 affischer, en från Moderna museet och en från Nordiska museet. En tryckt landskapsbild och två tryckta portföljer.

Kungliga biblioteket
Kontakta oss
Kungliga biblioteket hanterar dina personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (2018), GDPR.